top of page
  • elikokolbin

5 kevadist aiatööd, mida kindlasti ette võtta

Updated: Oct 6, 2020


Õige aeg on juba märtsis kevadiste aiatöödega pihta hakata. Palmipuu OÜ annab häid nõuandeid, mis tööd kindlasti ette võtta, et suvine aiahooldus oleks lihtsam.


Kevad on ilus aeg – päike hakkab iga päevaga ühe kõrgemalt käima, linnud laulavad ja veed vulisevad. Õhus on kevade lõhna. Metsas tärkavad sinililled ja aias esimesed lumikellukesed. Kui see aeg on käes, siis igal aiaomanikul hakkavad „näpud sügelema“ ja soovitakse õue toimetama minna. Millised tööd on aga need kõige olulisemad, mis tuleb juba märtsis ette võtta?



Siin 5 peamist soovitust:


1. Lõika viljapuid

Viljapuude lõikus on kõige olulisem tegu kevadel. Viljapuid peab kindlasti enne pungade puhkemist lõikama ja haav ei tohi liiga suur olla. Parim aeg lõikamiseks on pärast suuri külmasid, kui keskmine õhutemperatuur on ligi 0 kraadi. Ära lõika liiga palju tagasi, sest siis tuleb palju vesivõsusid. Kui õunapuu on juba vana ja käestlastud, siis jäta tagasilõikus kuni kolme aasta peale.



2. Puhasta kasvuhoone

Kasvuhoone on tänuväärne majake, kus kasvatada kõike head paremat: tomatid, kurgid, paprikad, maitsetaimed jne. Selleks, et taimed hästi kasvaks ja saaki kannaks, tuleb ka puhtuse eest hoolt kanda. Seepärast peaks kevadel ette võtma suurpuhastuse, kui see on jäänud sügisel tegemata. Ära peaks pesema seinte ja lagede pealt kogu mustuse. Selleks on hea rohelise seebi lahust ja pehmet harja kasutada. Pärast kuivamist on oluline ka desinfitseerida.


3. Riisu ära kogu sodi

Kolmandaks soovitab Palmipuu riisuda aiast ära kõik murdunud oksad ja lehed. See on oluline just niitmise seisukohast, sest puhastatud muru on parem niita. Lehtede kokku kogumiseks on hea kasutada ka lehepuhurit. See on hea töövahend, kui on kuiv, märja ilmaga on raske nii riisuda kui ka puhuda. Kokku kogutud jäätmed tuleb kompostida.





4. Eemalda peenardelt surnud taimeosad

See on eriti oluline just siis, kui sügisel on jäänud see töö tegemata. Pärast eemaldamist näeb peenar kohe puhtam ja toredam välja, ka paljastuvad kevadised sibullilled. Tore on näha neid esimesi värvitupse ja kevadekuulutajaid.


5. Värskenda multši

Kõik kohad, kus on kasutatud multši, tuleb nüüd hoolega üle vaadata. Multš on imeline vahend, mis hoiab niiskust mullas ja aitab aia kauniks muuta. Seda tuleb mitmes värvikombinatsioonis ja tõkestab umbrohu kasvamist. Küll aga tuleb multši uuendada ehk välja vahetada, esiteks sellepärast, et see kõduneb ja teiseks seepärast, et vältida haiguste ja kahjurite levikut.

414 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page